Přestože mám barvy podzimu ráda, tak k nám přichází rýma, i když u mě téměř celoročně. Ale narazila sem na netu na domácí šípkový sirup, prošla sem více receptů, každý je trošku jiný- a já si ho udělala takhle:
1 kg šípků řádně umyjeme rozmačkáme a zalijeme 2 l vody. Ono je rozmačkat je problém, snad mě nikdo neukamenuje, ale já je v rychlosti přehnala přes ponorný mixer. Přidala sem jeden pokrájený citron, chemickou kuru sem odstranila.
Přivedeme k varu a vaříme při mírné teplotě 10 minut. Dáme do chladu a necháme je vyluhovat do druhého dne. Scedíme je přes sítko, jde to trošku ztuha, mě vyhovuje pomačkat v sítku šufanem a potom přefiltrujeme přes plátno. Šťávu zahřejeme na 70 C a rozpustíme v ní 0,5 kg cukru- já dala třinový. Recepty uvádí 1-1,5 kila, ale i to půlkilo bohatě stačí, nač zbytečně cukřit.
Potom nalijeme do sklenic a uzavřeme. Z této dávky mám dvě půllitrové sklenice a ještě malou od sirupu z lékárny. Používáme při nachlazení ale také jako prevenci proti chřipce.
Doporučuji, je úžasný
HEZKÁ FOTEČKA A PARÁDNÍ RECEPIS.
OdpovědětVymazatURČITĚ VYZKOUŠÍM. DÍKY.
MĚJTE SE. BOHDA
Aj vyzerá krásne. A veľa zdravíčka:)Gabi
OdpovědětVymazat